Bematen

Maatvoerings objecten worden gemaakt in de huidige laag met gebruik van de huidige dimension style, die de weergave van de bemating bepaalt. Een dimension style is een verzameling van instellingen en definities voor alle onderdelen van de bemating: maatlijn, verwijzingslijnen, pijlen, maattekst, etc. Iedere tekening kan meerdere dimension styles bevatten, waarvan er maar een als de huidige dimension style gebruikt kan worden.

Om een maatvoering leesbaar in de tekening te krijgen is het dus van belang de juiste Dimension Style beschikbaar te hebben. Daarom worden de stijlen meestal opgeslagen in de standaard template (DWT).

Standaard heeft SCAD Re-Event een aantal stijlen in de template (klik met de rechter muis toets op de stijl onderin de balk) :

  • SC staat voor SCAD Re-Event
  • ps of ms is Paper Space of Model Space
  • m of mm staat voor meter of millimeters, de eenheid waarin getekend wordt
  • M of MM staat voor de eenheid waarin de maat getoond wordt.

Voorbeeld: je werkt in Model Space in millimeter en je wil een terrein bematen waarbij de afstand in meter wordt aangegeven; kies dan SC-ps-mm-M.Om de tekst in Model Space leesbaar te houden worden de getallen (in de standaard template) 625 mm groot "op de grond" getekend. In Paper Space zal dit 3,5 mm zijn omdat je dan met "papiermaten" werkt. (De zwarte maat is in een andere stijl getekend.)