Geografische data

SCGEO

Met het commando SCGEO kunnen luchtfoto's, kadasterlijnen en 3D Gebouwen worden geïmporteerd van PDOK.nl en 3DBAG.nl.

Voor dit commando werkt moet er een coördinatensysteem worden ingevoegd in de tekening. Download hier een tekening van Nederland

Als alternatief voor de tekening van Nederland kunnen de volgende stappen uitgevoerd worden:

Deze stappen zijn dus niet nodig als met de tekening van Nederland gewerkt wordt (zie hierboven)

1. Insert > Geographic location (of commando _geographiclocation).
  2. Klik 'Choose Location' en selecteer Amsterdam (typ 'ams' in het zoekveld).
  3. Selecteer voor het GIS Coordinate System 'Netherlands-RDNew-2K (EPSG:28992), [Amersfoort, 6289]'.
  4. 'Store location in drawing' en 'Use map grid coordinate system' beide aanvinken. De andere instellingen hoeven niet aangepast te worden.
  5. Klik op OK.

Na het uitvoeren van SCGEO moet het gebied worden aangegeven waarvan u de data van wil importeren (max 3000mx3000m). Vervolgens verschijnt het volgende menu:

SCGEO%20menu

Kies hier de data die gedownload moet worden en klik op 'Import'. Achter elke import staat in welke laag het terecht komt, hier kunnen bestaande of nog aan te maken lagen worden ingevuld. De volgende data is beschikbaar:

• Luchtfoto's: Deze zijn van het meest actuele jaar, mits heel Nederland beschikbaar is.
  • Kadastrale grenzen: De actuele kadastrale grenzen via PDOK.nl
  • 3D BAG Panden: De actuele 3D mesh data van panden, via 3DBag.nl.
  • 2D BGT Panden en Wegen: De actuele BGT data van PDOK.nl, als lijnen geïmporteerd.
  • 2D BGT Rest: Laat een overzicht zien van de overige 2D BGT data en importeert de geselecteerde objecten. Via PDOK.nl.

Met Force Buildings to Z = 0 worden alle 3D gebouwen op Z=0 gezet. Dit kan leiden tot verkeerde weergave, maar omdat luchtfoto's ook op Z=0 terecht komen kan dit handig zijn voor mooiere plaatjes.

De 3D gebouwen en kadastrale grenzen worden in tegels gedownload waardoor deze buiten het aangegeven gebied kunnen vallen.

Hieronder een voorbeeld van het resultaat:

SCGEO%20result

Huntenpop terrein met DRU Cultuurfabriek: DRU%20Huntenpop De afbeeldingen worden in een submap van de tekening locatie gezet, vergeet deze niet mee te sturen als de tekening op een andere plek geopend moet worden. De maximale grootte die per keer ingeladen kan worden is 3 bij 3 kilometer, maar afbeeldingen worden in kleinere tegels gedownload.

Middels een interne variabele kan er gekozen worden voor de laatste Hires foto's, alleen is niet heel Nederland beschikbaar. Type daarvoor dit in de commando regel (incl. de haakjes): (setq geoimageres "high"). Zet het weer terug met: (setq geoimageres nil).

Mapconnect (luchtfoto's)

Een alternatieve methode om foto's te downloaden is het commando MAPCONNECT. Hiermee kunnen foto's aan de tekening worden toegevoegd via het WMS protocol.

Om een luchtfoto toe te voegen aan de tekening moeten de volgende stappen doorlopen worden:

1. Insert > Geographic location (of commando _geographiclocation). RDNEW als GIS Coordinate System kiezen. 'Store location in drawing' en 'Use map grid coordinate system' beide aanvinken. De andere instellingen hoeven niet aangepast te worden. Klik op OK.

1. Zoom in op het gedeelte waar de luchtfoto moet komen (niet nodig wanneer je lat en lon coördinaten bekend zijn).
  2. Klik op Insert > Mapconnect (of commando MAPCONNECT). Verbind met volgende link voor luchtfoto's: https://service.pdok.nl/hwh/luchtfotorgb/wms/v1_0 (Of http://geodata.nationaalgeoregister.nl/ahn2/wms? voor hoogtekaarten) .
  3. Links aanvinken welke kaart je wil downloaden. Rechts bovenin kan het fotoformaat worden aangepast naar bijv. tiff. Standaard staat deze op jpeg.
  4. Klik op 'Use Current View Extents' om de coordinaten in te stellen van je huidige view. Doe je dit niet dan wordt de complete kaart gedownload voor heel Nederland.
  5. Vul de gewenste 'Ground Resolution' in. Let goed op de download size! Deze kan aardig oplopen bij hoge resoluties over grote gebieden. De maximale resolutie van de luchtfoto's is 25cm, hoger dan dit gaan heeft geen invloed op de scherpte.
  6. Klik Add om de foto toe te voegen. De foto's worden als raster images toegevoegd aan de tekening. De JPG's die gedownload zijn komen in de zelfde map als de DWG tekening te staan.

Soms wordt de volgende error weergegeven wanneer er afbeeldingen groter dan ~100mb gedownload moeten worden:

Een workaround is om mapconnect opnieuw te starten en server version 1.1.1 te kiezen in het dropdown menu. Het downloaden zou daarna weer moeten werken.

Lijnkaarten

Lijnkaarten kunnen worden gedownload op:

https://sites.google.com/a/g-tudelft.nl/top10nl-2017/home

Kies een kaart via het grid, en klik links op Top10NL Files (https://sites.google.com/a/g-tudelft.nl/top10nl-2017/products-services) om de lijst van DWG's te zien en te downloaden.