Met het commando SCGEO kunnen luchtfoto's, wegen, kadasterlijnen en 3D Gebouwen worden geïmporteerd van PDOK.nl en 3DBAG.nl.
SCGEO werkt met RD coördinaten, dat zijn X,Y coördinaten waar SCAD Re-Event ook mee om kan gaan. Een locatie wordt ook vaak, bijvoorbeeld in Google maps, in graden weergegeven (latitude, longitude).
RD coördinaten zijn in meters, dat betekent dat de tekening in meters moet staan (commando UNITS). Als een tekening in millimeters is getekend kan die niet zomaar omgezet worden naar meters, zie verderop voor een uitleg hoe een bestaande tekening in RD (meter) coördinaten gezet kan worden.
Een tweede voorwaarde is dat de tekening een naam heeft, oftewel een keer is opgeslagen. De reden hiervoor is dat luchtfoto's apart van de tekening worden opgeslagen in een submap van de map waar de tekening staat.
Uitgaande van een lege meter tekening: start SCGEO, zoek de locatie op met de kaart (Open Map), klik met de rechtertoets op een locatie en dan op de coördinaten (dit zijn graden), SCGEO zet deze om naar X,Y (RD).
Vul vervolgens in hoe groot het gebied moet zijn dat moet worden ingeladen. Op zich hoeft niet het hele gebied in één keer ingeladen te worden, want je kan zo vaak SCGEO gebruiken als nodig is. De kaart is dan ook niet meer nodig omdat gewoon in de tekening een rechthoek gezet kan worden wat er binnen geladen moet worden, je kan zien waar je bent in de tekening omdat er al wat staat. Dit doe je met de knop Define Area.
De gegevens die binnengehaald kunnen worden zijn:
Met de setting Force Buildings to Z = 0 worden alle 3D gebouwen op Z=0 gezet. Dit kan leiden tot verkeerde weergave, omdat een gebouw meestal niet op zeeniveau staat, maar omdat luchtfoto's ook op Z=0 terecht komen kan dit handig zijn voor mooiere plaatjes.
Zet de settings IMAGEFRAME op 0 om de verschillende foto's als één geheel te zien.
De 3D gebouwen en kadastrale grenzen worden in tegels gedownload waardoor deze buiten het aangegeven gebied kunnen vallen.
Hieronder een voorbeeld van het resultaat (luchtfoto en 3D BAG):
2D BGT met arcering:
De afbeeldingen worden in een submap van de tekening locatie gezet, vergeet deze niet mee te sturen als de tekening op een andere plek geopend moet worden. De maximale grootte die per keer ingeladen kan worden is 3 bij 3 kilometer, maar afbeeldingen worden in kleinere tegels gedownload.
Het kan handig zijn om de verschillende geo lagen te locken en NOSELECTLOCKEDLAYERS aan te zetten, zodat ze niet in een selectie kunnen komen.
Een bestaande tekening in RD coördinaten zetten Het komt natuurlijk voor dat een bestaande tekening wel netjes op schaal is, maar niet op de juiste plek staat qua RD coördinaten. Of de tekening is in millimeter, terwijl RD altijd in meter is. De oplossing hiervoor is vrij eenvoudig: maak met SCGEO een locatie tekening zoals hierboven beschreven en voeg de bestaande tekening hier in. Lijn vervolgens de ingevoegde tekening uit met de plattegrond van SCGEO.
Het invoegen kan met INSERT of met XA (Xref), in het eerste geval staat de bestaande tekening echt in de SCGEO tekening, in het tweede geval wordt er alleen naar verwezen, dus wijzigingen moeten in de bestaande tekening gemaakt worden. Verschalen van millimeter naar meter gaat automatisch. Wil je verder tekenen in de nieuwe RD tekening dan kun je het block wat gemaakt wordt met INSERT gewoon EXPLODEn. Vergeet dan niet daarna het commando PURGEB5 uit te voeren zodat het ongebruikte block verwijderd wordt.
Van een (millimeter) tekening naar meter tekening in RD in stappen:
Een alternatieve methode om foto's te downloaden is het commando MAPCONNECT. Hiermee kunnen foto's aan de tekening worden toegevoegd via het WMS protocol.
Om een luchtfoto toe te voegen aan de tekening moeten de volgende stappen doorlopen worden:
Soms wordt de volgende error weergegeven wanneer er afbeeldingen groter dan ~100mb gedownload moeten worden:
Een workaround is om mapconnect opnieuw te starten en server version 1.1.1 te kiezen in het dropdown menu. Het downloaden zou daarna weer moeten werken.
Lijnkaarten kunnen worden gedownload op:
https://sites.google.com/a/g-tudelft.nl/top10nl-2017/home
Kies een kaart via het grid, en klik links op Top10NL Files (https://sites.google.com/a/g-tudelft.nl/top10nl-2017/products-services) om de lijst van DWG's te zien en te downloaden.